Cilt: 14 Sayı: 1, 28.06.2024

Yıl: 2024

Dergimizin amacı, temel ve uygulamalı bilimlerde elde edilen özgün araştırmaların ücretsiz yayınlanması için araştırmacılara açık erişim sağlamak; ülkemizde veya yurt dışında üretilen temel ve uygulamalı bilimler ile ilgili bilgilerin telif hakkını korumak; ülkemizin bilim dünyasındaki konumunu ileriye taşımak ve sürekliliğini sağlamaktır.

Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011 yılından beri temel ve uygulamalı bilim alanlarında (BiyolojiFizikKimya ve Matematik) yapılan deneysel ve teorik araştırma sonuçlarına ait özgün makalelerin yayımlandığı uluslararası hakemli, elektronik bir dergidir. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki defa online (e-dergi) olarak yayınlanır. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve incelenmesi için sunulmamış olması gerekmektedir. Derginin yayın dili İngilizce'dir.

1. Makale Gönderme Yönergeleri

Adıyaman University Journal of Science (ADYU J SCI), Adıyaman Üniversitesi’nin resmi yayın organıdır. Dergide Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarındaki nitelikli, özgün araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. 

Dergimize makale gönderen yazarlar, hakem incelemesi ve basım süreçleri sırasında yapılması gereken özgünlük kontrollerini kabul etmiş bulunmaktadır. 2016 yılından itibaren dergimize sadece İngilizce olarak hazırlanmış makaleler kabul edilmektedir. Dergimize Microsoft Word (*.doc, *.docx) formatındaki makaleler kabul edilmektedir. Aşağıda verilen ilgili bağlantılardan makale şablonlarına erişilebilir:

Microsoft Word Şablonu: indirmek için tıklayınız

Makaleler çevirimiçi olarak basıldığından, aşağıda belirtilen yazılı kurallarla bağdaşmayan makaleler yayınlanamaz. Şekilsel olarak dergimiz formatına uygun olmayan çalışmalar değerlendirme aşamasına alınmadan editör tarafından reddedilir.

ADYU J SCI olarak dergimizde değerlendirilmek üzere sunulacak makalelerin gönderilmesi DergiPark sistemi üzerinden yapılmaktadır. DergiPark sistemindeki sayfamıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyujsci

Dergimize makale sunmak isteyen yazar(lar)ın yazım kuralları ile birlikte "Gönderi Kontrol Listesi"ndeki her maddeyi de kontrol ederek yerine getirmeleri gerekmektedir. Makale içerisinde yer alan tüm bilgilerin doğruluğuna dair sorumluluk yazar(lar)a aittir. Yazarlardan biri dışında hiç kimse tarafından yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Dergimizde yayımlanmak üzere kabul edilen makalelerde, araştırma ve yayın etiğine uygunluk esastır. "Makale Gönderimi ve Telif Hakkı Devir Formu" ve "Çıkar Çatışması Beyan Formu" doldurulup tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.

Makale Gönderimi ve Telif Hakkı Devir Formu: indirmek için tıklayınız
Çıkar Çatışması Beyan Formu: indirmek için tıklayınız

Ayrıca, iThenticate™ intihal tespit yazılımı kullanılarak benzerlik raporu sorumlu yazar tarafından oluşturulur. Sunulan makalenin PDF formatının benzerlik raporunun 

· Özet/Abstract hariç

· Kaynaklar hariç

· 7 kelimeden daha az örtüşme içeren sözcükler hariç

· Tek bir kaynak ile maksimum %5 benzerlik oranı


olacak şekilde filtrelemeler kullanılarak iThenticate programından geçirilmesi ve benzerlik oranının en fazla %25 oranında olması gerekmektedir. Bu ayrıntılı raporun makale gönderimi sırasında yüklenerek gönderilmesi önem arz etmektedir. 

Hayvanların veya zararlı maddelerin kullanıldığı araştırmalarda “Etik Kurul İzin Belgesi”nin makaleye eklenmesi gerekir.


2. Makale Değerlendirme Süreci

ADYU J SCI’ye sunulan makaleler öncelikle dergi baş editörünün yönlendireceği bölüm editörü tarafından konu başlığı ve anahtar kelimelere dayanılarak biçimsel açıdan değerlendirilir. “Makale Gönderimi ve Telif Hakkı Devir Formu” olmayan veya eksik olan aday yayınlar ile benzerlik oranı sınırlarını aşan aday yayınlar ön incelemeye alınmaz. Dergi yazım kurallarına uygun hazırlanmayan makaleler düzeltilmek üzere yazara geri gönderilir.

Formata uygun olarak hazırlanan yazılar dergi baş editörü tarafından inceleme sürecinin gerçekleştirilmesi için ilgili bölüm editörüne yönlendirilir.

Tüm makaleler, kör hakemli değerlendirme sürecinden geçirilir. Bunun için konusunda uzman hakemler makaleyi değerlendirmek üzere atanır. Yazar(lar), basımdan önce hakem raporunda yer alan düzeltmeleri yapmak ve makaleyi derginin yazım şablonuna göre düzenlemekle yükümlüdürler. Hakem raporları doğrultusunda istenilen düzletmelerin yazar(lar) tarafından belirtilen süre içerisinde gerçekleştirilmemesi durumunda makale reddedilebilir. Dergi yazım kuralları aynı zamanda baskı formatıdır. Bu nedenle yazım kurallarının yazar(lar) tarafından dikkatle uygulanması gerekmektedir. Dergi gerekli gördüğü yerlerde dil ve yazım ile ilgili uygun düzeltmeleri yapma hakkını saklı tutar. Kabul edilen makaleler basım ve yayım için gerekli düzenlemeler yapılıp, dergiye son hali ile ulaştırıldıktan sonra uygun sayıda basılmak üzere sıraya alınır.


3. Makalenin Hazırlanması

Makale A4 formatında, Times New Roman yazı tipinde, iki yana yaslı ve 11 punto olmalıdır. Sayfa numaraları sayfa altında ve ortada verilmelidir. Sayfa numarası Times New Roman yazı tipinde ve 11 punto olmalıdır. Noktalama işaretlerinden (nokta, virgül, noktalı virgül vb.) sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır. Satır aralık değeri (1.5) olarak belirlenmelidir. Her paragraf arasında herhangi bir satır boşluğu bırakılmamalı, paragraf başlarında Tab tuşu kullanılmamalıdır. 

• Makale başlığı (İngilizce ve Türkçe): Times New Roman, 12 punto, koyu, tek satır aralıklı ve ortalı olarak yazılmalıdır. Başlıklarda yer alan her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalı, otomatik başlık stilleri kullanılmamalıdır.

• Yazar adı veya adları: İngilizce başlıktan sonra, unvan belirtilmeden, Adın ilk harfi büyük olacak şekilde tüm harfleri ve soyadın tamamı büyük harfle yazılmalıdır. Birden fazla yazarlarda aralarına virgül konularak, Times New Roman, 11 punto, sayfaya ortalanarak yazılmalıdır. Sorumlu yazar isminde üst simge yıldız sembolü olmalıdır.

• Yazarın/ların adresi/leri ve ORCID bilgisi, yazar adının hemen altına boşluk bırakılmadan, Times New Roman, 10 punto ve italik olarak yazılmalıdır. Yayında yer alan tüm yazarların ORCID bilgileri mutlaka verilmelidir.

• İngilizce Abstract ve Türkçe Öz: Adres/ler den sonra, Abstract (Öz) kelimesi Times New Roman yazı karakterinde, 11 punto, koyu ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Özetin gövde metni ise Times New Roman yazı karakterinde, 11 punto, iki yana yaslı, 1.5 satır aralıklı ve Tab tuşu girintisi kullanılarak yazılmalıdır. Özet metninin 300 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir. 

• Anahtar kelimeler / Keywords: “Anahtar kelimeler” Türkçe özetin altına bir satır boşluk bırakılarak Times New Roman, 11 punto ve tek satır aralıklı yazılmalıdır. En az 3 en fazla 6 adet anahtar kelime verilmeli, “Anahtar kelimeler” yazısı koyu, verilen diğer kelimeler ise koyu olmadan yazılmalıdır. Her kelimenin ilk harfi büyük ve aralarına noktalı virgül konularak verilmelidir. “Keywords” kelimesi İngilizce özetin altına bir satır boşluk bırakılarak Times New Roman, 11 punto, tek satır aralıklı,italik ve koyu yazılmalıdır. İngilizce anahtar kelimeler (Keywords), Türkçe anahtar kelimelerde verilen sıralama dikkate alınarak yazılmalı, kelimeler koyu olmamalıdır.

• Ana başlıklar: Ana Başlıklar sırasıyla numaralandırılmalıdır (1. Giriş, 2. Materyal ve Yöntem gibi). Tüm başlıklarTimes New Roman, 12 punto koyu ve her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Ana başlıklardan önce ve sonra 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Alt başlıklar, ana başlık numarasına uygun olarak numaralandırılmalıdır. Tüm alt başlıklar Times New Roman, 11 punto, koyu olarak her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır (2.1. Deney Düzeneği, 2.2. Deneyin Hazırlanması, gibi). Alt başlıklardan önce ve sonra tek satır boşluk bırakılmalıdır. Başlıkları yazarken otomatik başlık stili, madde işaretleri, çok düzeyli liste gibi biçimler kullanılmamalı, düz metin şeklinde yazılmalıdır.

• Şekiller, Resimler ve Fotoğraflar: Sayfa sınırlarını aşmayacak şekilde ortalanarak, net ve okunaklı olmalıdır. Sıra ile numaralandırılmalıdır. Şekil no ve adları şeklin altında şeklin sol alt kenarına yaslanarak ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olarak verilmelidir. Şekiller ya bir çizim programı ile çizilmiş olmalı ya da genişliği en az 16 cm ve en az 300 dpi çözünürlükte taranmış olmalıdır. Şekil olarak gösterilen grafik, resim ve metin kutularında yer alan yazı ve sayıların büyüklüğü makale içinde Times New Roman karakteri ile yazılmış 9 punto boyutundaki bir yazının büyüklüğünden az olmamalıdır. Şekilden önce, şekil adından önce ve sonra birer satır boşluk bırakılmalıdır. Şekiller metin içine yerleştirilirken mutlaka şekilden önce atıfta bulunulmalıdır. Şekil yazılarında (metin içerisinde ve ilgili şekillerin altında) otomatik şekil yazısı stili kullanılmamalı, düz metin şeklinde yazılmalıdır. Makalede kullanılan şekil, resim, fotoğraf ve tablolar bir yerden alıntılanıyor ise yazarın materyalin hak sahibinden alınmış telif hakkı iznine sahip olması gerekmektedir. 

• Tablolar: Sayfa sınırlarını aşmayacak şekilde ortalanarak konulmalıdır. Sıra ile numaralandırılmalıdır. Tablo no ve adları, tablonun sol üstünde tek satır boşluk ile sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Tablo adı yazılırken üstte ve altta birer satır, tablodan sonra yine bir satır boşluk bırakılmalıdır. Tablolara tablodan önce mutlaka metin içerisinde atıfta bulunulmalıdır. Tablo satır ve sütunlarındaki rakam ve yazılar Times New Roman 11 punto ile yazılmalıdır. Ancak zorunlu kalınan durumlarda yazı boyutu yazı sınırlarını geçmeyecek şekilde en az 9 puntoya kadar düşürülebilir. Tablo yazılarında (metin içerisinde ve ilgili tabloda) otomatik şekil yazısı stili kullanılmamalı, düz metin şeklinde yazılmalıdır.

• Denklemler ve semboller: Metin içerisine yazılacak denklemler, Word yazım programındaki denklem editörü veya MathType editörü ile sola dayalı olarak yazılmalı ve eşitliklere sağa dayalı olarak parantez içerisinde sıra ile numara verilmelidir. Makale çok sayıda sembol içeriyor ya da makaledeki sembollerin açıklanması gerekiyorsa uluslararası standarda uygun olarak, semboller, kaynaklardan önce, Times New Roman 11 punto ile italik yazılmalıdır. Makalede ondalık gösterimde nokta kullanılmalı, binlikleri ayırırken virgül kullanılmalıdır.

• Kaynaklar: Kaynaklar metin içerisinde numaralandırılarak ([1], [2], [3-6], vb.) yazılmalıdır. Her kaynak kendi orijinal dilinde verilmelidir. Çok gerekli görülmedikçe yazar(lar)ın kendi makalelerine atıf yapmaması önem arz etmektedir. Kaynaklar aşağıda verilen yönergelere göre yazılmalıdır:


3.1. Kaynaklar (Referanslar) Bölümünün Hazırlanması

3.1.1. Ulusal ve Uluslararası Makaleler 

[1] Aburjai, T., Natsheh, F.M., Plants used in cosmetics, Phytotherapy Research, 17(9), 987-1000, 2003.

[2] Wang, X., Zhao, M., Su, G., Cai, M., Zhou, C., Huang, J., Lin, L., The antioxidant activities and the xanthine oxidase inhibition effects of walnut (Juglans regia L.) fruit, stem and leaf, Food Science and Technology, 50(1), 233-239, 2015.

[3] Cosmulescu, S., Trandafir, I., Nour, V., Seasonal variation of the main individual phenolics and juglone in walnut (Juglans regia) leaves, Pharmaceutical Biology, 52(5), 575-580, 2013.

3.1.2. Kitaplar

[1] Hem, J.D., Study and interpretation of the chemical characteristics of natural waters: USGS Professional Paper, 2254, US Gov. Print. Office, 263p. 1989.

[2] Coghill, A.M, Garson, L. eds., The ACS Style Guide. New York: Oxford University Press, Inc. and The American Chemical Society, 3 ed., 2006. 

3.1.3. Tezler


[1] Author, A.A. (Year). Title of dissertation, Academic Institution, City, State/Country.

3.1.4. Bildiri Özeti


[1] Rychlewski, J., “On the detectability of constitutive laws in solid mechanics and physics,” in Proceedings of the Symposium on Trends in Application of Mathematics to Mechanics, pp. 185–191, 2000.


3.1.5. İnternet Kaynakları

[1] Satalkar, B. (2010, July 15). Water aerobic


1. Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır.
2. Gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış olmalıdır.
3. Bir makalenin eşzamanlı olarak birden fazla dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi etik değildir.
4. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir ve ilgili form makale gönderimi sırasında tüm yazarlar tarafından imzalanarak sisteme yüklenmelidir.
5. Makale yayınlanmak üzere yollandıktan sonra yazar tarafından herhangi bir hata bulunursa, yazar (lar) yapılan düzeltmeleri derhal Editöre bildirmelidir(ler).

Adıyaman University Journal of Science views open-access to academic publications and research as an immutable part of academic endeavor. The journal does not charge for submission, handling, processing, and publication of manuscripts.

...